• VEĽKONOČNÝ VINŠ
          • VEĽKONOČNÝ VINŠ

            13. 4. 2022

            Veľká noc je nielen najdôležitejším kresťanským sviatkom, ale aj oslavou jari a nového života. Tieto sviatky vždy boli späté s obdobím veselíc, ľudových zvykov a tradícií. Jedným z veľkonočných symbolov sú práve veľkonočné vinše, priania, vinšovačky.

            Preveselé sviatky jari, slnko v každej jednej tvári.

            Bystré nohy, svižný korbáč, šunku, chlebík ba aj koláč.

            Trošku kriku, šťastia moc, skrátka krásnu Veľkú noc.

             

            Praje trieda 4. MS: Mgr. M. Kuľová, Mgr. M. Anderáková a deti

        • KOMIKSOVÁ SÚŤAŽ
          • KOMIKSOVÁ SÚŤAŽ

            13. 4. 2022

            Knižnica Jána Henkela vyhlásila v novembri 2021 literárno – výtvarnú Komiksovú súťaž do ktorej sa mohli zapojiť deti aj dospelí čitatelia z Levoče a okolia. Úlohou bolo nakresliť komiks na ľubovoľnú tému, za ktorý mohli vyhrať zaujímavé nielen knižné ceny.

            Súťaže sa zúčastnili i žiaci našej školy: Vojtech Kešeľ, Roman Čonka, Gizela Polhošová a Samuel Puška.

            V marci 2022 výhercov určila porota a cena  sympatie bola udelená za výhru v internetovom hlasovaní ktorú vyhral žiak našej školy Vojtech Kešeľ. Každý zúčastnený žiak si tiež odniesol malú sladkú odmenu.      

            Mgr. Eva Vandrová

        • VESELÚ VEĽKÚ NOC
          • VESELÚ VEĽKÚ NOC

            13. 4. 2022

            Veľká noc predstavuje nielen množstvo tradícií a zvykov, ale i veľa zábavy, osláv a prvé jarne dni. Pre deti sú tieto sviatky vzácne. Tešia sa na ne, pretože sú výnimočne, pestré a veselé, plne zaujímavých činností. A to práve vďaka tradíciám a rôznym veľkonočným zvykom. Veď ktorému dieťaťu by sa nepáčili maľované vajíčka, zajačiky, vyfarbovanie a zdobenie, či šibanie a oblievanie.

            Mgr. Petronela Vašková – učiteľka

            Jana Psociková – pomocná vychovávateľka

        • KRÍŽOVÁ CESTA DETÍ
          • KRÍŽOVÁ CESTA DETÍ

            11. 4. 2022

            Dňa 8.4.2022 sa škôlkari, žiaci a učitelia našej školy stretli v aule, aby sa spoločne modlili  pobožnosť krížovej cesty. V štrnástich zastaveniach uvažovali nad bolesťami a ťažkou cestou s krížom nášho Pána Ježiša Krista. Pobožnosť krížovej cesty bola obetovaná za všetky deti na svete, zvlášť za tie, ktoré trpia hladom a zomierajú vo vojnách.

            Učiteľka PaedDr. Mária Molnárová

        • Senzomotorický koberec
          • Senzomotorický koberec

            6. 4. 2022

            Krásny, originálny a lákavý pre deti – to je náš nový senzomotorický koberec. Dnes si ho užili žiaci 1.A triedy. Rozdielne tvary a materiály na ňom stimulujú zmysly dieťaťa. Do mozgu je tak vysielaných oveľa viac impulzov, na ktoré telo a nohy dieťaťa reagujú. Zdravé nohy, zdravá chôdza – to sú benefity, ktoré si môžu pomocou koberca naši žiaci precvičovať každý deň.

            Mgr. Vladimíra Tatarková

        • 2. apríl – Svetový deň povedomia o autizme
          • 2. apríl – Svetový deň povedomia o autizme

            6. 4. 2022

            Osveta autizmu, pomoc samotným autistom a ich rodinám – to je každoročne 2. apríl. Po celom svete sa koná množstvo osvetových projektov s rovnakým cieľom a to pomôcť deťom s autizmom a ich rodinám. Modrá farba sa stala symbolom autizmu, komunikácie, preto po celom svete i na Slovensku sa ľudia oblečú do modrého na znak podpory. V našom meste Levoča bola v tento deň namodro vysvietená  Košická brána i balkón radnice. Aj my, učitelia a žiaci tried pre žiakov s autizmom sme sa v tento deň obliekli „namodro“.  Deti sme pozvali na milé posedenie a takouto malou radosťou sme im prejavili, že práve oni nás učia pokore a trpezlivosti a ukazujú nám veci na ktoré často zabúdame...

            Mgr. Vladimíra Tatarková

        • SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME
          • SVETOVÝ DEŇ POVEDOMIA O AUTIZME

            6. 4. 2022

            Tento deň si pripomíname vždy 2. apríla. Na znak spolupatričnosti k deťom, rodičom a príbuzným, ktorí žijú s touto poruchou autistického spektra sme sa odeli do modrých farieb. Naše deti do škôlky prišli zabávať Mickey Mouse a jeho kamarátka  Minnie. Deti si pochutnali na sladkých muffinách a torte, tancovali a zabávali sa. Spoločne sme strávili veselé dopoludnie plné zábavy a radosti.

            učiteľky ŠMŠ- Mgr. Galajdová Terézia, Mgr. Kuľová Marcela

            pedagogická asistentka- Mgr. Anderáková Martina

            pomocná vychovávateľka- Trnková Katarína

        • IN NOMINE CIVITATIS LEUTSCHA . . . o tých čo zanechali svoju stopu
          • IN NOMINE CIVITATIS LEUTSCHA . . . o tých čo zanechali svoju stopu

            6. 4. 2022

            Pod týmto názvom sa nesie výstava v historickej radnici v Levoči, ktorú sme spolu s deťmi ŠMŠ navštívili. Výstava prezentuje jedinečné exponáty Bardejovskú kalváriu od Majstra Pavla, Thurzovský guldiner, Silašiho šperky, Krásnohorsku čiernu madonu, prvé vydanie románu Levočská biela pani, Czauczikove  a Rombauerove portréty, podpis Jána Henkela a množstvo ďalších zaujímavých exponátov. Niektorí sa tu narodili, niektorí prisťahovali, iní v Levoči iba krátko pobudli. Isté je, že práve tu našli priestor pre svoju realizáciu, podnikanie, umelecké nadanie. Od kupcov a podnikateľov, cez učencov a majstrov svojho remesla, až k slobodným umelcom. Tí všetci v meste zanechali svoj odkaz. Vo väčšine prípadov pozitívny a hodný spomínania. Vo väčšine prípadov preslávili Levoču a svoje levočské korene i za hranicami jej hradieb.

            učiteľky ŠMŠ, pedagogické asistentky, pomocná vychovávateľka - Katarína Trnková

        • Hydroterapia - Čingov
          • Hydroterapia - Čingov

            1. 4. 2022

            Máme za sebou dlhú a náročnú dobu, ktorá nám nedovolila organizovať školské akcie , ktoré sme pred covidom milovali. Jednou z nich je aj hydroterapia v bazéne hotela Čingov. O to radostnejšie a s nadšením sme znova obnovili túto aktivitu. Aj takýmto druhom terapie rozvíjame u žiakov s autizmom nielen plavecké schopnosti, telesnú zdatnosť, obratnosť a vytrvalosť žiakov, ale zlepšujeme  aj ich senzomotorické schopnosti, učíme ich prijímať fyzický kontakt s inými žiakmi, dodržiavať stanovené pravidlá pri fyzickej aktivite, a v neposlednom rade rozvíjame komunikačné schopnosti žiakov a vzájomnú kooperáciu. Veríme, že pandemická situácia už bude len priaznivá a my takéto akcie budeme môcť organizovať znova pravidelne.


            Mgr. Popadičová Monika, učiteľka

        • FLORBAL
          • FLORBAL

            1. 4. 2022

            Ako lepšie môžu deti so školského internátu stráviť voľný čas, ak nie športovými aktivitami. Jednou z veľmi obľúbených hier je florbal. Tak sme si s dievčatami zahrali turnaj. I keď s „našimi“ upravenými pravidlami, ale o to viac sme si zabehali a zabavili sa.

            Z. Matalíková, vychovávateľka

        • FARMA
          • FARMA

            29. 3. 2022

                   Jednou z týždenných tém jarného obdobia je téma s názvom „Zvieratká a ich mláďatá“. Keďže deti milujú zvieratká a zvieratká majú radi deti, rozhodli sme sa, že strávime  vychádzku v prírode medzi zvieratkami. Už pri vstupe na mini farmu nás čakal farmár Radko s manželkou, ktorí nás srdečne privítali a stručne nám o malej farme porozprávali. Po tomto milom privítaní nasledovalo spoznávanie zvieratiek, nielen očami ale aj rúčkami, ktorými ich hladkali, kŕmili a počítali. Videli sme kravičky, teliatka, kozičky, ovečky. Pekne sme poďakovali, rozlúčili sa a keďže sme už mali z toľkých zážitkov prázdne brušká pobrali sme sa na obed do materskej školy.

            Učiteľka Mgr. Petronela Vašková, pomocná vychovávateľka Janka Psociková

        • Rozprávka o zakliatej princeznej
          • Rozprávka o zakliatej princeznej

            28. 3. 2022

            Po dlhej dobe sa naše najmenšie deti mohli  opäť preniesť do rozprávky, a to vďaka žiakom Základnej umeleckej školy, ktorí si za pomoci pani učiteľky PaedDr. Ľubomíry Kučkovej, učiteľky literárno- dramatického odboru, pripravili pre nás divadelné vystúpenie. Rozprávočka o zakliatej princeznej, čarodejnici, zaľúbenom šašovi  sa našim deťom veľmi páčila.  Pani učiteľka nás previedla aj priestormi školy. V átriu si deti  mohli pozrieť výstavu prác žiakov výtvarného odboru a vybrať obrázok, ktorý sa im najviac páči. V hudobnej miestnosti mohli vidieť rôzne hudobné nástroje. Pozreli si aj koncertnú sálu a  spoznali aj pani krajčírku, ktorá šije kostýmy vystupujúcim deťom priamo na mieru.

            Pani učiteľka Ľubomíra Kučková nás pochválila za pozornosť a  pozvala nás na ďalšiu návštevu,  na ktorú sa už veľmi tešíme. 

            Učiteľky, pedagogické asistentky, pomocné vychovávateľky ŠMŠ

          • Deň učiteľov

            28. 3. 2022

            Tento sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorý si zaslúžia za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu , úctu a poďakovanie. Ale dnes by som chcela poďakovať ja deťom. Som nesmierne vďačná za nádhernú básničku, ktorú mi prečítal len 6-ročný Patrik z mojej triedy 3.MS. Práve v takých chvíľach si s kolegami najviac uvedomujeme, že byť učiteľom nie je iba zamestnaním, ale i poslaním.                          ĎAKUJEME.

            Mgr. Petronela Vašková  

        • Moja priateľka kniha
          • Moja priateľka kniha

            25. 3. 2022

            My škôlkari máme knihy veľmi radi. S obľubou si ich prezeráme , ale najradšej počúvame rozprávkové príbehy. Za jedným pekným a veselým príbehom sme sa vybrali do mestskej knižnice. Páčilo sa nám pútavé čítanie tety o zajkovi, ktorý zachránil svoju kamarátku Nelu. V knižnici sa nám veľmi páčilo, bolo tam veľa kníh, aj  zaujímavých hier. Niektoré sme si pozreli a už teraz vieme, že keď sa naučíme čítať, budeme sa do knižnice radi vracať.

            Učiteľky, pedagogické asistentky a pomocné vychovávateľky ŠMŠ

        • Deň plný zážitkov a zábavy
          • Deň plný zážitkov a zábavy

            24. 3. 2022

            Počas zážitkového vyučovania sme so žiakmi 2.A, 3.A, 4.A triedy navštívili LABORARTÓRIUM v Spišskej Novej Vsi. Vyskúšali sme si, aké je to byť lienkou, chameleónom, či škrečkom, ktorý si zabehá v kolotoči. Zajazdili sme si na vibrujúcom mravcovi, prešli chodbami mraveniska, lietali na  obrovskej včele a vyskúšali slimačí domček. Bolo to niečo úžasné, čo si vyžadovalo veľkú odvahu.

            Náš deň plný zážitkov pokračoval v pohybovo – relaxačnom centre Alex Park, kde si žiaci rozvíjali svoju obratnosť, koordináciu, telesnú zdatnosť a priestorovú orientáciu. Do školy sme sa vrátili unavení,  ale s množstvom nových zážitkov.

            Učiteľka : Mgr. Martina Cihová

        • 22.3. SVETOVÝ DEŇ VODY
          • 22.3. SVETOVÝ DEŇ VODY

            24. 3. 2022

            Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si pripomíname dňa  22. marca, sme v našej ŠMŠ realizovali rôzne edukačné aktivity.  Sledovali prezentáciu o dôležitosti vody pre náš život. Pútavou formou o  kvapkách sa deti oboznámili s významom a kolobehom vody na Zemi.  Deti  taktiež vypracovali pracovné listy k danej téme a maľovali kvapky vody. Počas pobytu vonku sme sledovali tok Levočského potoka.  Aj týmto dňom sme sa opäť presvedčili, že voda je život a nevyhnutne patrí k našej každodennej existencii.

             

            učiteľky ŠMŠ - Mgr. Marcela Kuľová, Mgr. Terézia Galajdová

            pedagogická asistentka  – Mgr. Martina Anderáková

            pomocná vychovávateľka - Katarína Trnková

        • ZÁBAVA VO FUNVILLE ...
          • ZÁBAVA VO FUNVILLE ...

            24. 3. 2022

            V stredu 16. marca 2022 sme sa so žiakmi 1.A, 3.A, 5.A a 6.A triedy vybrali autobusom do Hozelca. Vo FunVille - krytom detskom ihrisku pod Tatrami si žiaci mohli vyskúšať športové a zábavné atrakcie. Nechýbala obľúbená trampolína, šmýkľavkový tobogán, bazén plný belasých loptičiek, veľké legové kocky, preliezky, aj horolezecká stena. Deti boli veľmi šťastné, užívali si zábavu a popri tom si rozvíjali svoju fyzickú kondíciu a posilňovali zdravie.

            Mgr. Martina Kovalčíková, učiteľka

          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

            22. 3. 2022

            Vážení rodičia / zákonní zástupcovia žiakov 1.A triedy

            Riaditeľstvo Spojenej školy Jána Vojtaššáka internátnej Vám oznamuje, že vzhľadom
            k zhoršenej epidemiologickej situácii v škole udeľuje riaditeľka spojenej školy po konzultácii

            s RÚVZ a so súhlasom zriaďovateľa žiakom 1.A triedy
            riaditeľské voľno v dňoch 22.03.2022 – 25.03.2022.

            PaedDr. Monika Husková
            riaditeľka spojenej školy

        • Rozprávka o Jankovi Hraškovi
          • Rozprávka o Jankovi Hraškovi

            21. 3. 2022

            Čítanie je pre niekoho úplne niečo samozrejme a jednoduché. Prečítať si peknú rozprávku, zaujímavý text  a vedieť o čom čítam, je dosť náročne pre našich druhákov a tretiakov. Žiaci s autizmom si niektoré dané situácie, či predmety  nevedia predstaviť, tak to vnímajú úplne inak. Musia všetko vidieť, ukázať, vyskúšať, ohmatať či ovoňať.

            Napriek tomu, že texty v čítanke sú náročne, my sa nevzdávame.  V rámci medzipredmetových vzťahov sa snažíme konkrétny text priblížiť formou  dramatizácie a vizualizácie. Tento týždeň sme sa ocitli v rozprávke o Jankovi Hraškovi. Naši žiaci si vyskúšali byť veľkými hercami. Nedali sa zahanbiť a ukázali, akí sú šikovní. Hodiny čítania boli veľmi zaujímavé, veselé, osožné a kreatívne. Rozžiarené očká a usmiata tvár bola pre nás pedagógov veľkým zadosťučinením.

             

            Triedna učiteľka: Mgr. Martina Cihová

            Asistentka učiteľa: Mgr. Veronika Iľašová

  • Spojená škola Jána Vojtaššáka internátna 2021